Elk type rooster is uniek. Typisch aan een rooster voor medisch specialisten is dagactiviteiten enerzijds en diensten anderzijds. Voor SEH en IC is sprake van een volcontinu rooster. Maar het gaat verder. Binnen een rooster zijn er diverse functiegroepen: specialisten, arts-assistenten en ondersteunend personeel. De meeste functiegroepen werken volgens een CAO; ook daaraan moet een automatische planner voldoen.

De automatische dienstenplanner verdeelt op basis van een door u opgegeven capaciteitsplanning de diensten. Maar daar blijft het niet bij. Voor de werkplekplanning heeft u de beschikking over de automatische activiteitenplanner. Hierbij wordt rekening gehouden met competenties, afwezigheden, parttimepercentages en beginsaldi.

Natuurlijk kunt u ook koppelingen aanbrengen en geven de planners door welke diensten of activiteiten niet zijn ingepland door krapte van medisch specialisten, arts-assistenten, en ondersteunend zorgpersoneel. Het resultaat van de planners is altijd handmatig aan te passen.

Functionaliteiten van de automatische planner:

  • Onderscheid maken tussen dagactiviteiten en diensten;
  • Volcontinu roosters ondersteunen (SEH en IC);
  • Onderscheid maken tussen functiegroepen (specialisten, arts-assistenten en ondersteunend personeel);
  • Ondersteuning bieden voor AMS, CAO, ATW en ATB, afhankelijk per functiegroep;
  • Rekening houden met de historie per dienst/activiteit;
  • Zorgen voor een evenredige verdeling van diensten en dagactiviteiten;
  • Rekening houden met aanstellingspercentage, vakanties, dienstvoorkeuren, competenties en dienstsaldo van vorig jaar;
  • Rekening houden met al vooraf ingevulde diensten/activiteiten;
  • Planresultaten achteraf kunnen aanpassen.

Vraag een demo aan

Een goede verdeling van diensten

De MedSpace automatische planner bestaat uit een dienstenplanner, een activiteitenplanner en een volcontinu-planner.

Dienstenplanner

Doorgaans wordt de dienstenplanner in het roosterproces als eerste gebruikt. Het zorgt er voor dat de medisch specialisten en/of arts-assistenten binnen de vakgroep evenveel diensten krijgen, verdeeld over de dagen van de week, rekening houdend met competenties (wie doet welke diensten?), dienstvoorkeuren, afwezigheden, aanstellingspercentage, dienstsaldo van het vorig jaar etc.

Activiteiten- en volcontinu-planner

De activiteiten- en volcontinu-planners werken in principe op dezelfde wijze. Activiteiten worden toegewezen aan het personeel, vervolgens verdeelt de planner de activiteiten op basis van bezettingeisen.

Een simpel voorbeeld: chirurgen krijgen op basis van hun aanstellingspercentage evenveel OK- of politijd toebedeeld. Bij de volcontinu-planners spelen de CAO-, ATW- en ATB-regels een grote rol. En dat alles met één druk op de knop. Een groot voordeel hierbij is dat de roosterplanner enerzijds van te voren diensten of activiteiten kan invoeren waarmee de planner rekening houdt. Anderzijds kan men het planresultaat naar eigen inzicht wijzigen.

Een zee aan tijdsbesparing

De automatische planners wordt door honderden vakgroepen in Nederland, België en Duitsland ingezet. De automatische planners zijn een resultaat van best practice engineering. Een groot complex rooster met veel onderlinge verbanden, individuele wensen, eisen van gezond roosteren, AMS-, CAO-, ATW- en ATB-regels is voor de automatische planner geen probleem. Maar het vergt inzet van de roosterplanner om de planners te gebruiken. MedSpace ondersteunt hierbij volop, snel en met kennis van zaken.

Vraag een demo aan!

Wilt u MedSpace en de automatische planners in actie zien? Vraag dan een demo aan, we laten u graag zien wat MedSpace voor uw zorgorganisatie kan betekenen.